Verksamhetsberättelse 2017-2018

onsdag 24 oktober 2018

Urs Göbel

Verksamhetsberättelse för Rotary Stockholm Djurgården 2017-2018
Presidenten och styrelsen för Rotary Stockholm Djurgården, klubbnummer 27029, och för den ideella föreningen med samma namn, organisationsnummer 802438-6040, överlämnar härmed verksamhetsberättelse för perioden 2017-07-01 – 2018-06-30, klubbens tjugoåttonde och föreningens elfte år.

Rotary International
Världspresident för Rotary International 2017/2018 har varit Ian H.S. Riseley med valspråket Rotary Making a Difference.

Rotary distrikt 2350
Guvernör i vårt rotarydistrikt 2350 under 2017/2018 har varit Peter Eklund, Rotary Uppsala Linné.

De två assisterande guvernörerna för City 1 och 2 har varit Joakim Jäderström, Rotary Stockholm och Elisabeth Norrby Rotary Stockholm Kungsholmen Frukost.

Representanter för klubben har deltagit i distriktskonferensen och TRF-seminarium hösten 2017 och våren 2018, PETS våren 2018 samt presidentsamråd.
Vidare har presidenten och sekreteraren deltagit i RLI-utbildning – två dagar under hösten och en dag under våren.

Klubbstyrelse
President Urs Göbel
Inkommande president, tillika ordförande i medlemskapskommittén

Karin Bröms

Vice president Hans Nordmark
Past president och kontaktperson The Rotary Foundation (TRF) Anders Johansson
Sekreterare Irene Wedin
Skattmästare Mats Frosteman
Klubbmästare Rolf Ödén
Programansvarig Pia Wågberg
Samhällstjänstkommittén Anna Stenström
Internationella kommittén Pernilla Lindh
Yrkestjänstkommittén Rolf Falkenberg
PR- och kommunikationsansvarig Lotta Saidac
IT-samordnare och webmaster P-O Rabner
Matrikelansvarig P-O Rabner
Arkivarie Örjan Nilsson
Ansvarig Nya Generationer Karin Bröms
Revisorer

Björn Naeslund
Carl Lundqvist


Styrelsemöten
Sammanlagt har 9 styrelsemöten hållits under verksamhetsåret med det första mötet 2017-08-31 i presidentens bostad på Östermalm. Mötena har alternerats mellan längre diskussionsmöten på kvällstid med alternerande veckodagar i presidentens hem (4) och kortare beslutsmöten på fredagar efter ordinarie Rotarylunch (5). Möteslokal under fredagens luncher har varit i Odd Fellow-huset.

Årsmöte 2016/2017
Ordinarie årsmöte för Rotaryklubben och den ideella föreningen hölls på Vikingamuseet 2017-09-27 med närmare 40 deltagare.

Extra Årsmöte 2016/2017
Ett extra årsmöte hölls i samband med julavslutningen 2017-12-15 då närmare 40 medlemmar deltog. Vid årsmötet godkändes ändringsförslag till nya stadgar – se nedan under ”Klubbsamråd”. De nya stadgarna återfinns i bilaga 1.

Klubbsamråd
Två klubbsamråd har som sedvanligt hållits under verksamhetsåret. Höstens klubbsamråd genomfördes 2017-11-10. Under samrådet diskuterades det ändringsförslag av stadgar som utarbetats av presidenten, IT-samordnare tillika matrikelansvarige P-O Rabner samt Pernilla Lindh ordförande i internationella kommittén. Avsikten var att förenkla stadgarna och göra att de bättre överensstämmer med de av distriktet föreslagna. Vidare beslöt samrådet att utveckla idéerna med en öppen Linkedin grupp. Samhällstjänstkommittén presenterade idéer med nya samhällsprojekt och fick i uppdrag att närmare presentera detta under våren. Dessutom avrapporterade kommittéerna hur arbetet fortlöpte i dessa.

Vid vårens klubbsamråd 2018-04-27 presenterades förslag att eventuellt samverka med Stockholm Sergel RK, Ladugårdslandet RK, International RC och Rotaract i framtida projekt i närområdet inom samhällstjänsten. Internationella projektgruppen fick i uppdrag att initiera och påbörja ett projekt i Sofia tillsammans med lokala Rotaryklubbar. Målet är att ge unga Romer bättre möjlighet att utveckla sitt lärande. Vidare nominerade klubben Anders Johansson till uppdraget som guvernör 2019–2020.  

Den inkommande presidenten Karin Bröms planering för verksamhetsåret 2018/2019 presenterades och förankrades vid ett lunch- och styrelsemöte fredagen den 25 maj.

Program vid ordinarie lunchmöten
Komplett programlista återfinns i bilaga 2.

Programkommittén Pia Wågberg (ansvarig) har tillsammans med Paul Ronge och Catharina Hollmén levererat ett brett och attraktivt programinnehåll för våra medlemmar och gäster vid klubbens lunchmöten. Lunchmötena har varit välbesökta. 35 – 40 deltagare har varit normalt – ännu fler de gånger vi haft gemensamt program med Sergel. Då har vi ett antal gånger kunnat hälsa över 60 medlemmar och gäster välkomna.

Vi har lyssnat på allt ifrån morgondagens mat – syrsor – med Rickard Engberg till vår handelsminister Ann Linde, från fotografins värld med Per Broman till hur man fångar en karaktär med public service egen Göran Gabrielsson. Oerhört engagerande och full av livslust var läkaren Clas Hultling som berättade om sitt liv efter dykolyckan: att mobilisera all kraft och rikta det mot möjligheter och utveckling.

Talarna har varit en blandning av personer som själva erbjudit sig att komma, egna nuvarande och tidigare rotarianer men framförallt personer som programkommittén har bedömt vara intressanta. Ingen lunch har varit utan lunchtalare.

Fördjupad Rotarykunskap fick alla medlemmar genom Carin Johannesson som informerade om TRF den 1 juni.

Kommittén hoppas och tror att medlemmarna har tyckt programmet varit intressant och inspirerande.

Klubbmästeri
Under hösten anordnades ett väl besökt årsmöte på Vikingamuseet med 38 deltagare. Efter en guidad visning med vikingafärd följde årsmötesförhandlingar och middag. Till middagen underhölls vi av en livs levande Viking som berättade om Vikingabyn Storholmen som ligger en mil norr om Norrtälje.

Den 2 december var vi närmare 30 som vandrade på Djurgården med Henrik Waldenström som vi fick glädjen av att hälsa välkommen tillbaka i klubben i januari. Henrik berättade inspirerande och humoristiskt om allt från fågel- och djurlivet till Djurgårdens historia. Efteråt samlades alla för att värma upp sig till glögg- och kaffe på Grev Magnigatan.

Till julavslutningen med betraktelse av Hans Nordmark och sedvanlig sång av Holiday Singers kom 60 medlemmar och gäster.

I februari hade vi planerat att besöka Fjärilsmuséet. Såväl detta besök som en kväll med snapsprovning ställdes in eftersom inte tillräckligt många deltagare anmält intresse. Möjligtvis har yrkestjänstkommitténs gedigna program – se nedan – bidragit till detta. Eftersom även sådana arrangemang som klubbmästarna anordnar är ett utmärkt sätt att låta övriga familjemedlemmar och vänner få lära känna Rotary och vår klubb hoppas vi få återkomma med nya tag nästa verksamhetsår. 

Den 21 maj städade klubben sedvanligt på Djurgården. 12 egna medlemmar och tre gäster bidrog till att snygga upp ett redan förvånansvärt rent område runt Stora Skuggan. De medel detta inbringar går detta år till vårt Nepalprojekt.

Klubben fick förra året ett arv från Bertil Rosenqvist (klubbens charterpresident) på kr 52 153. Kr 7 167 har i år använts för att stärka det sociala nätverket i klubben.

Andra program och aktiviteter:

•    Yrkestjänstkommittén anordnade ett besök – med gratis konsultation – på Vasastans tandläkargrupp i september. Johan Graf berättade och visade hur modern implantatkirurgi går till. Det blev återbesök för några av oss …
•    12–16 oktober: Resa till Lugano med besök av Rotaryklubb Lugano-Lago. 17 egna medlemmar och 13 gäster blev varmt välkomnade och kunde glädjas åt ett väl organiserat program med studiebesök, utflykter och trevlig samvaro.
•    27 november: Yrkestjänstkommitténs besök hos Försvarsmaktens Högkvarter med Örjan Nilsson samlade 20 deltagare – så många som vi fick vara! Temat för kvällen var kvinnor i försvaret samt logistik.
•    31 januari: Yrkestjänstkommittén anordnade en (fullbokad) kväll kring sociala medier med Paul Ronge.
•    8 Mars yrkestjänstkommittén anordnade ett besök hos ett av Nordens största riskkapitalbolag, Triton. Återigen kunde vi glädjas åt fullt hus.
•    Den 15 maj tog Ulrica Falkenberg, Chief Human Resource Officer på Trustly emot oss - ett svenskt Fintech-bolag.
•    Den 21 maj var det dags för årets städdag på Djurgården som anordnades av klubbmästeriet till förmån för vårt Nepalprojekt.
•    Platsbesök hos projektet Citybanan lockade åter till fullt hus måndagen den 4 juni.

Ekonomi
Verksamhetsårets resultat- och balansräkning återfinns i bilaga 3.
 
Intäkterna har uppgått till 250 750 kr och kostnaderna till 209 317 kr. Årets resultat blev 41 433 kr (-10 126).

På intäktssidan kan vi notera en fortsatt hög volym på insamlade medel till våra projekt på totalt 105 603 kr.
De reserverade medlen, som i balansräkningen återfinns under rubriken Fonderat Rotary Foundation, är enligt årsmötesbeslut 2010 öronmärkta att användas i klubbens projektverksamhet. Se vidare under rubriken The Rotary Foundation.
Medlemskapskommittén
Medlemskapskommittén har letts av Karin Bröms och i övrigt bestått av Urs Göbel, Anders Johansson och P-O Rabner. Medlemskommittén har träffats vid tre tillfällen och även deltagit på styrelsemöten. Fokus för kommitténs arbete har varit medlemsutvecklingen genom rekrytering, närvarouppföljning och policydiskussioner.

Medlemsantalet per 30 juni 2017 var 64. Vid verksamhetsårets utgång 30 juni 2018 var medlemsantalet 69. Medlemmarnas medelålder var 66 fördelat på 45 % kvinnor och 55 % män.

Medlemskapskommittéen har tillämpat klubbens närvaropolicy genom att följa upp närvaron två gånger på hösten och två gånger på våren. Kontakt har tagits personligt med medlemmar med låg närvaro. 

Stor förståelse finns inom klubben för perioder med arbetsbelastning och familjesituationer som gör det svårt med regelbunden närvaro. Klubben vill hellre välkomna än utesluta.

Dock ska medlem som inte betalt medlemsavgift 15 december resp. 15 juni (d v s när klubben redovisar medlemsantal och debiteras utifrån detta av Rotary International) uteslutas automatiskt. Medlem kan antas igen när utestående fordringar betalts. Vid ny antagning debiteras då även den avgift ny medlem måste betala. 

Ett antal moratorier har beviljats, som en pragmatisk väg vid en period då önskad närvaro inte kan uppnås av en enskild medlem.

Under 2017/18 fick vi åtta nya medlemmar, två medlemmar har utträtt ur klubben och en medlem har avlidit.
Varje ny medlem har fått en fadder. För att tydliggöra vad klubben förväntar sig att en fadder ska bidra med har riktlinjer utarbetats för detta uppdrag: ”Vad gör en fadder?”

Enligt beslut i verksamhetsplanen har också varje ny medlem fått ange i vilket kommittéarbete de önskar delta – och därigenom också automatiskt blivit medlem i denna kommitté.
Nya medlemmar:
•    Roland Beijer        september    fadder:     Urs Göbel
•    Stina Westerberg        september    fadder:     Iréne Wedin
•    Lena Adelsohn Liljeroth    januari    fadder:     Paul Ronge
•    Helen Myslek        januari    fadder:     Karin Bröms
•    Kristian Reinoso        januari    fadder:     Örjan Nilsson
•    Henrik Waldenström    januari    återinträtt   ------
•    Peo Nyman        februari    fadder:      Birgitta Enlund
•    Marcus Ljungdahl    februari    fadder:      Mats Frosteman
Medlemmar som utträtt
•    Niclas Gyllenmyr      - hösten 2017. Hög arbetsbelastning p g a nya arbetsuppgifter (högre tjänst) och tre barn med många fritidsintressen. Niclas önskar återkomma när livspusslet tillåter det igen.
•    Viggo Lindgren somnade in efter hjärtsvikt i maj.
•    Helen Myslek begärde utträde efter att arbetsbördan i Botkyrka omöjliggjort närvaro.

Medlemmarna har uppmanats att vid två tillfällen – ett under hösten och ett under våren – bjuda in eventuellt presumtiva medlemmar: affärs/yrkesbekanta, vänner och övriga man ansett väl skulle passa in i vår klubb. Klubben bjöd på lunchen och intresserade fick efter lunchens föredrag information om klubben. Detta resulterade i att vi i januari kunde hälsa fem blivande medlemmar välkomna.
Detta har varit framgångsrikt och den målsättning om sex till sju nya medlemmar under året som angavs i årets verksamhetsplan har därmed uppnåtts.

Vi noterar också ett intresse för medlemskap igenom transfers från andra klubbar. Vi konstaterar också att vi har nästan lika många kvinnor som män i klubben. Men eftersom alla mår bättre och lever längre – så även Rotarianer - har medelåldern trots yngre nya medlemmar inte krupit nedåt!

Samhällstjänstkommittén – ledd av Anna Stenström

Samhällstjänstkommittén har under året drivit två projekt:

Maskrosbarn – projektansvarig Iréne Wedin
Klubben har de senaste åren stöttat organisationen Maskrosbarn med mentorskap samt insamlingar till förmån för deras verksamhet. Organisationen verkar för att ge barn till föräldrar som mår psykiskt dåligt eller har ett missbruk, förutsättningar att bryta sitt sociala arv och växa upp till välmående vuxna i ett meningsfullt sammanhang. I år har projektet avslutats genom att dela ut två stipendier om vardera 5.000 kr för att stödja gott ledarskap och gott föredöme.
Mottagare av stipendierna var denna gång Maskrosbarns utvecklingschef och grundare, Therese Jarland, som avser att använda stipendiet för en resa till London för att studera ett projekt kring ungas involvering i samhällsfunktioner som socialtjänst och skola, samt Maskrosbarns Göteborgsansvarige, Maria Jylkkä, för att höja kunskaper inom frågor som budgetering och projektadministration för att mer effektivt kunna leda teamet och verksamheten lokalt i Göteborg.

Hjärta till Hjärta – projektansvarig Birgitta Klasén
Projektet Hjärta till Hjärta hade fram till våren 2017, via olika aktiviteter i vår klubb Stockholm-Djurgården, samlat in drygt 25 000 kr och klubben fick Distrikt Grants om 15 000 kr i början av 2017. Syftet med projektet var att hjälpa romer i deras hemländer så att de slipper sitta och tigga på gatorna i Sverige. Efter besök i Bulgarien i maj 2017 beslöts att stöd ges för utbildning av romer som arbetar med möbelreparationer i en Second Hand-butik. Insamlade medel täckte utbildning fram till och med maj 2018. Rapporter har lämnats varje kvartal. Den sista rapporten (april 2018) visar att arbetet, i stort sett, går enligt plan. Dock har en av de som initialt stöttades inte fullföljt sin utbildning p g a missbruk och därmed har stödet övergått till annan rom. I övrigt har stödet resulterat i fast anställning i Second Hand butiken. Förutom konkret stöd till utbildning av romer i Bulgarien inkluderade projektet informationsmöten på ett antal andra svenska Rotaryklubbar. Över tio har haft Hjärta till Hjärtas verksamhetschef på besök under 2017 och i två fall har detta resulterat i projekt liknande det som Stockholm Djurgården startat. Media har publicerat artiklar från Hjärta till Hjärta och Hjärta till Hjärta har konkret stöttats av Rotary Stockholm Djurgården och vår mediaexpert. Effekten av detta arbete är svår att bedöma liksom vilken påverkan fått. Men, allt tyder på att bilden i media svängt till att dela vår uppfattning och det vi arbetat för d v s att hjälp till romer ska ske i deras hemländer. För närvarande utvärderar vår klubb, att som ett nästa steg, samarbete med en Rotaryklubb i Sofia för att stödja deras arbete med att utbilda romska barn i matematik och engelska där barnen efter skoldagen även får delta i sportaktiveter sponsrade av Rotary.

Tillägg från Anders Holmefur, Hjärta till Hjärtas verksamhetschef, om nyss genomförda aktiviteter och planer för att stödja romerna i Bulgarien.
Hjärta till Hjärtas satsning på jobbskapande insatser sker genom strategin Roma Mediator. Under de senaste 2 åren har genomförts utbildningsprogram inom hotell- restaurang, butiksförsäljning, textilindustri och vård och omsorg.  Ett 30-tal personer har genomgått dessa program som skapats genom en mediator (jobbcoach).
Under första halvåret 2018 mobiliseras Roma Mediator strategin genom 4 utbildningsseminarier för sammanlagt drygt 100 mediatorer (jobbcoacher). Målsättningen är att aktivera och uppgradera jobbcoachernas insatser för att öka antalet jobbskapande insatser.

Samhällstjänstkommittén har under året haft ett antal möten och försökt finna passande kommande projekt. Kommittén deltog som aktiv part i IPG:s motsvarighet: SPG (Samhällstjänst Projekt Grupp) som påbörjat diskussioner om ett bildande i december 2017. Man har deltagit i tre möten med gruppen under våren men tagit beslut att lämna gruppen – i samråd med styrelsen.

Internationella kommittén – ledd av Pernilla Lindh
Under året har vårt internationella arbete fördjupats.
Vi har accepterat en inbjudan från Stockholm Sergel RK att ingå i IPG (Internationella projektgruppen). I denna ingår även Stockholm International RC, Stockholm-Ladugårdslandet och Stockholm-Djurgården Rotaract. Genom ”fundraising”, såsom Kulturvandringen, kan olika projekt stödjas eller startas. Ordföranden i internationella kommittén Pernilla Lindh har under året deltagit i IPG:s sammanträden. När Pernilla inte haft möjlighet att gå har bitr. ordförande Roland Beijer företrätt klubben. Även presidenten har deltagit i två möten.

Sohag Water Project
I år har IPG- gruppen prioriterat ett GG-projekt i Egypten: Sohag Water Project. Därigenom kommer avlägsna byar i södra Egypten få tillgång till rent vatten. I ett första skede kommer man att installera en 6.635 m lång vattenledning för färskvatten till 182 hushåll med cirka 1.820 personer i byn El Saala. Huvudsponsor är Rotary Club Bern Münchenbuchsee, Schweiz i samverkan med den lokala Rotaryklubben Al Shorouk.

Trädplantering
Världspresidenten har uppmanat alla Rotarianer att under detta rotaryår plantera ett träd. Klubben har tillsammans med övriga klubbar i IPG-gruppen och Stockholm Strand Rotary bidragit med medel till trädplantering i Rumänien. IPG-gruppens bidrag medförde också ett DG-tillskott om 8.000 kr.

Internationella kommittén har drivit två egna projekt och påbörjat arbetet med ett tredje i Sofia:

Nepalprojektet – projektansvarig Urs Göbel
Våren 2015 fick vi i klubben kontakt med Carin Östergren som driver stiftelsen Rise-up. Hon talade om nöden bland barnen i Nepal. En extra utsatt grupp i samhället är barn till dagarbetare och behovet är stort av att tillhandahålla en trygg, kärleksfull plats där barnen kan vara medan föräldrarna arbetar. Barnen är ofta undernärda och får sällan tillgång till utbildning.
Klubben beslöt 2015 att tillsammans med Rotary Club of Bharatpur öppna ett daghem för dessa barn. Läs mera om bakgrund och vad som är aktuellt under ”Projekt” på klubbens hemsida.

I september 2016 fick vi vår ansökan om Global Grants beviljad och i slutet av januari 2017 kunde daghemmet, vårt day-care centre, öppnas.  Det kommer att drivas av Rotary under tre år med början i januari 2017. Därefter kommer det enligt överenskommelse drivas av Rise-up Nepal under ytterligare två år innan staden Bharatpur har förbundit sig att överta verksamheten.
I april 2017 skickade vi två volontärer till daghemmet, Johannes Frosteman och Fredrik Åkerman. Under fem veckor hjälpte de till i den dagliga verksamheten och bidrog till att utveckla daghemmet. I år kunde vi med hjälp av IPG skicka en volontär, Emma Roxström, som rapporterat med ord och bild från sina fem veckor långa vistelse.
Nämnas kan att projektet har utökats med en alfabetiseringskurs. Föräldrar till de barn som går på centrat och inte kan läsa kallas till en kurs under årets gång. Undervisningen bedrivs av medlemmar i Rotary Club of Bharatpur. Detta var ett starkt önskemål/krav från Rotary International.

I november genomförde eleverna på Östra Real ett ”halvt” dagsverke för Rise-up och vårt daghem. Nästan 60.000 kr samlades in och i januari överförde vi 2.500 dollar till vårt daghem. Pengarna ska användas för bättre lunch en gång/vecka och solskydd på taket.

Projektgruppen har fått information om att Rise-up kommer att behöva stöd för att driva vårt dagcentrum 2020/21–2021/22. Olika aktiviteter har påbörjats för att kunna bistå Rise-up innan staden Bharatpur tar över verksamheten 2022.

Kenyaprojektet – projektansvarig Wilhelm von Warnstedt
Förutsättningen för året var en nedbantad aktivitet i Kenya som gick ut på att fortsätta att finansiera två stipendier i klubbens namn till Ujamaa-elever som klarat sin grundexamen och som befunnits lämpliga att gå vidare med fyraårig gymnasial utbildning. Rotaryklubben Westlands i Nairobi står samtidigt bakom ett stipendium till samma målgrupp. Kostnaden är 200 USD per stipendium och år.
Ujamaa Family Centre startade tack vare klubbens engagemang för sju år sedan. Centret finns i slumområdet Mukuru kwa Njenga i Nairobi med visionen att fler barn och unga ska få möjligheten att fullfölja sin skolgång med stöd från sina föräldrar. Centret ger föräldrarna förutsättningar för att kunna stötta sina barn genom utbildningsinsatser och inkomstgenererande aktiviteter. Efter grundläggande utbildning i engelska, swahili och IT ges möjlighet till elementär vidareutbildning i hur man sparar pengar, ekonomi, bokföring och hur man driver små ekonomiska verksamheter samt olika former av skills training liksom seminarier kring näringslära, barns rättigheter, familjejuridik etc.
I början av 2017 gick vår förre medlem Per Engström bort. För att hedra hans minne angavs i dödsannonsen att man kunde tänka på klubbens engagemang i Kenya. Detta medförde att projektet kunde fördjupas. Klubben har kunnat bistå med inköp av skrivare, inköp av tygväskor som kan delas ut till våra föredragshållare. Gruppen har börjat sondera hur de medel som flutit in kan utveckla projektet på bästa sätt. En tanke är att erbjuda minilån till nystartade företag.
Det bör dock nämnas att trots att kommittén lagt ned stor möda på att upprätthålla kontakten med Westlands har responsen varit sval. Beslut måste så småningom fattas om hur en eventuell fortsatt verksamhet kan komma att se ut.

Sofiaprojektet – projektansvarig Pernilla Lindh
Förslag till nytt projekt i samverkan med IPG – initierat av vår klubb – är att i samverkan med fyra Rotaryklubbar i Sofia erbjuda utbildning till unga romer i Faculteta området i Sofia. Genom medverkan av före detta professionella fotbollsspelare samordnas idrott och utbildning. Vill man delta i fotbollslagen måste man först prestera bra och ha hög närvaro i skolan. Planerat är att Pernilla Lindh kommer att besöka Sofia under hösten 2018 och att vi startar antingen ett mindre DG-projekt eller kraftsamlar och påbörjar ett nytt GG- projekt.
Yrkestjänstkommittén – ledd av Rolf Falkenberg                                                                                    
Det interna yrkesnätverket BizAfterWork för Stockholm Djurgården fortsatte verksamheten under året. sex möten har hållits med 6–30 deltagare vid varje möte.
Det första mötet var förlagt till den tandläkarmottagning där Johan Graf arbetar. Tillsammans med sin sköterska berättade och demonstrerade Johan hur modern tandvård fungerar. Deltagarna fick också förmånen att få sin tandstatus uppdaterad.

Nästa möte blev ett möte på en del av Försvarsmaktens Högkvarter. Deltagarna fick lära sig hur man arbetar med jämställdhet inom försvaret och hur man försöker få kvinnor intresserade av officersbanan – och att vilja stanna inom yrket. Vidare redogjorde Örjan Nilson hur man arbetar med logistikfrågor – hur rätt man kommer till rätt plats med rätt utrustning. Alla som ville komma kunde inte beredas plats. Mötet blev mycket uppskattat av de drygt 20 närvarande.

Samma sak gällde det tredje mötet. Alla som ville komma kunde inte beredas plats. Mötet blev mycket uppskattat av de drygt 20 närvarande. Paul Ronge berättade om sociala medier och hur de påverkar oss – och hur vi kan påverka andra genom dem.

Det fjärde mötet ägde rum på Triton, ett av Nordens största riskkapitalbolag. Deltagarna fick en inblick i vilka strategier ett riskbolag har när de beslutar sig för att gå in i ett företag. Ingen medlem tog någon risk denna kväll eftersom minsta insättning översteg en miljon euro.

Den 15 maj tog Ulrica Falkenberg, Chief Human Resource Officer på Trustly emot oss. Det är ett svenskt Fintech-bolag som startade med idén om att göra det lika enkelt att betala online som det är att räcka över en sedel. Ulrica talade om hur man bygger en stark organisation i internationella bolag under snabb tillväxt och hur man attraherar dagens och morgondagens topptalanger.

Den 4 juni gjorde vi ett platsbesök på ett av Stockholms mest komplicerade och visuella byggprojekt – Citybanans förlängning från Kungsträdgården till Centralen.


Diskussionerna och reflektionerna på träffarna har varit mycket intressanta och givande.
Nya Generationer
Rotaract
Vår klubb har samverkat med Stockholm Djurgården Rotaract främst genom deltagande vid ordinarie klubbmöten och att såväl inkommande presidenten Karin Bröms som presidenten hållit föredrag på Rotaractmöten.

Rotaract har skrivit ett samverkansavtal med en Rotaractklubb i Tyskland. Det högtidliga undertecknandet skedde i Stockholm i slutet av augusti med vår närvaro.
Vi deltog även vid en workshop kring Arbetsliv och funktionsnedsättning den 3 april som Rotaracts programansvarige Kevin Nordfors anordnade.

Fortsatt utökat samarbete med Stockholm Djurgården Rotaract är ett prioriterat utvecklingsområde. Beslut har fattats att:

•    Klubben avsätter fem lunchkuponger som Rotaractare kan utnyttja under nästa år. Vi meddelar Rotaract vem som varit gäst och hur många ”luncher” som återstår. Varje Rotaractare kan utnyttja denna förmån en gång.
•    Uppmana våra medlemmar att under nästa rotaryår besöka Rotaract en gång under året.
•    Rotaractare inbjuds till Biz Afterwok som ett led i att inkorporera Rotaractare i  yrkesnätverket. Första gången detta skedde var den 15 maj.
Ungdomsutbytet
Vår klubb har inte deltagit i ungdomsutbyten under 2014/15, då ingen förfrågan har inkommit.
Mentorprogrammet
Vår klubb tillsammans med Rotaract Stockholm Djurgården har genomfört ett mentorprogram under verksamhetsåret.

The Rotary Foundation (TRF)
Sedan 2013 finns åter möjligheter att söka TRF-medel till internationella och lokala projekt, s.k. District Grants, via Rotarydistriktet. En förutsättning för att få söka District Grants är att klubben är TRF-certifierad (vilket vi är) och bidragit med medel till årliga fonden. I januari 2017 tilldelades vår klubb 15 000 kr ur Districts Grants för internationella kommitténs arbete med Hjärta till hjärta för verksamhetsåret 2017–2018.
I samverkan med Internationella Projektgruppen har vi fått 8.000 kr som DG bidrag till trädplanteringsprojektet och 2.500 USD för GG-projekt i Egypten: Sohag Water Project – se ovan.

Klubben har bidragit till TRF med 1 985 kr till Polio+ och med 17 625 kr till ”global grants” istället för ”annual fund”. Detta innebar att alla medel tilldelades End Polio Now (Polio +) . Därmed bokfördes inga medel på årliga fonden och vår ansökan om  stöd för att skicka en volontär samt göra vänbesök i Bharatpur kunde inte bifallas. (Vi skickade en volontär dit med stöd av IPG – se ovan under Nepalprojekt.)

I april satte klubben in 17.500 kr på (250 kr / medlem) på TRF:s konto – men denna gång enbart riktat till årliga fonden. De medel som enskilda medlemmar gett till End Polio Now (Polio + ) har satts in på TRFs konto i maj – strax under 4.000 kr.
 
Presidentens slutord
När jag tillträdde som president i vår Rotaryklubb såg jag med positiva förväntningar på denna uppgift. Dessa har också mer än infriats. Det har varit en förmån att få vara del i en så aktiv klubb som vår har varit under detta år. Jag tänker bl a på:

•    Våra luncher har varit oerhört välbesökta. Att kunna hälsa 30 – 40 närvarande välkomna har varit det normala. Många gånger har än fler deltagit.
•    Klubbvärdar som tar emot alla gäster har återinförts.
•    Målsättningen i verksamhetsplanen var att kunna hälsa sju nya medlemmar välkomna till vår klubb och bereda möjlighet för fler att ansöka om medlemskap nästa år. Detta har skett.
•    Varje ny medlem har tilldelats en fadder och styrelsen har utarbetat en skrivelse som beskriver vad klubben förväntar sig vad en fadder ska göra.
•    Alla nya medlemmar kommer att tillhöra en kommitté som förbereder dem för framtida insatser.
•    Kommittéarbetet har varit framgångsrikt med ett fantastiskt lunchprogram, välbesökta BIZ-möten, två avslutade projekt inom samhällstjänsten och planering av nytt sådant på gång, volontärbesök i Nepal tack vare samarbete inom IPG och initiativ har tagits till ett nytt internationellt projekt i Bulgarien i samverkan med lokala Rotaryklubbar – och mycket, mycket annat.
•    Vi har kunnat fatta beslut om nya stadgar.
•    Flytten till Odd Fellows har även medfört en positiv samverkan med Stockholm Sergel när det bl. a gäller gemensamma föredragshållare och projekt.
•    Intresse att delta i RLI (Rotary Leadership Institute). Två medlemmar kommer att gå denna utbildning med fördjupad kunskap om Rotary under nästa verksamhetsår.

Det har varit givande och roligt att få leda klubbens verksamhet under ett år. Jag har haft förmånen att lära känna styrelsen och klubbens övriga medlemmar mycket närmare. Det har varit stimulerande att få uppleva hur alla velat bidra till klubbens verksamhet och sedan också gjort det. Att allt blir så bra beror givetvis på den breda och djupa kompetens som våra medlemmar har.

Jag håller till fullo med det Anders Johansson skrev förra året: ”Som president har jag väldigt mycket uppskattat den gemenskap, omtanke och värme som kännetecknar vår klubb. Det är egenskaper vår klubb måste behålla och utveckla för att vi ska kunna rekrytera nya, engagerade medlemmar som vill delta i vår klubbs gemenskap och arbete. Vår klubbs projekt behöver samtliga klubbmedlemmars kunskaper, erfarenheter och idéer för att kunna genomföras på ett bra sätt.”

Att även gästande medlemmar har uppmärksammat den goda stämning som råder i klubben har vi fått många bevis för – inte minst på klubbsamrådet den 27 april då en gästande Rotarian gav uttryck för detta.

Mitt stora tack till styrelseledamöter, funktionärer och projektansvariga för era arbetsinsatser och engagemang och ett varmt tack till alla medlemmar för ert förtroende att få leda klubben och för er uppbackning som president under 2017 – 2018.


Stockholm 2018-09-07

Urs Göbel                Karin Bröms
President                 Inkommande president

Iréne Wedin             Mats Frosteman   
Sekreterare              Skattmästare

Anders Johansson     Hans Nordmark
Past president           Vice president

Pia Wågberg             Rolf Ödén
Programkommittén    Klubbmästare

Rolf Falkenberg          Anna Stenström
Yrkestjänstkommittén Samhällskommittén

Pernilla Lindh
Internationella kommittén