Från teaterregisssör till uppfinnare<br><i>Rickard Looft</i>

fredag 20 november 2009 12:15-13:30, Eriksbergs Festvåningar Eriksbergsgatan 17A 11430 Stockholm

 
 



Regissör. Innovatör. Entreprenör. Richard Looft är en man som har hunnit med mycket. Samtidigt har han ofta gjort saker och ting på sitt eget sätt. Men tack vare en god idé, pragmatiskt tänkande, en utmärkt förmåga att hitta rätt folk och 100% fokus på detaljerna så är Looftlighter på väg mot framgång. 
 
 
På 70-talet gick Richard på Gångsätra gymnasium tillsammans med andra Lidingöbor som SVT´s dramachef Daniel Alfredson, skådespelaren Mikael Nyquist och författaren Christina Herrström. Både innanför och utanför skolan kretsade mycket av livet kring film och teater, och många av dem fortsatte på den banan i sitt vuxna liv. Så även unge herr Looft: "Efter ett tag insåg jag att min roll lutade mer åt regissörens, jag tyckte helt enkelt att det var roligare att komma med idéer och organisera än att själv stå på scen." Detta resulterade i en frilansande karriär inom teater, TV, film, reklamfilm och opera. Han har bl.a. regisserat en mycket uppmärksammad uppsättning på Dramaten av Kristina Lugns pjäs Tant Blomma (med Thorsten Flinck) och varit konstnärlig ledare på Wasa-teater i Finland. På Dramaten var han även under en tio-årsperiod regiassistent till Ingmar Bergman (Ett Dockhem, Ett Drömspel, Hamlet, Peer Gynt, Fröken Julie och Markisinnan de Sade). Han har även regisserat svensk såpa på Tv3 och belönats med en Grammis för bästa musikvideo (CajsaStina Åkerströms Fråga stjärnorna). Men nu är det het luft och rostfritt stål som gäller.

Gnistan som skapade ett företag
På 1960-talet bodde familjen Looft i USA. "Pappa var kärnkraftsingenjör och arbetade där", berättar Richard, "och det var väl där jag lärde mig grilla. Sedan flyttade vi tillbaks till Sverige och för 10 år sedan flyttade jag, min fru och våra tre barn in i ett av de ekologiska husen som hade byggts på Törnrosvägen här på Lidingö". Sedan dess har grillen gått varm. Själv arbetar Richard helst med indirekt grillning; man lägger kolen på ena sidan, maten på den andra och har locket på (så blir maten både grillad och genomstekt). Men, en grilldag för 10-15 år sedan blev han inte nöjd; "Kycklingen smakade tändvätska! och jag tänkte; det är ju helt absurt att använda bensinprodukter i matlagning" (bara i Sverige används mer än 4000 ton tändvätska varje sommar). "Så jag började fundera på hur man kunde göra istället. Själva grundidén kom snabbt, jag tog en gammal brödrost och en Electrolux dammsugare (som man kunde vända luftströmmen på) och kopplade ihop detta till ett oerhört effektivt men också fullständigt livsfarligt åbäke. Jag förbättrade och förminskade den genom åren och så småningom började kompisar vilja ha en likadan...". Idag är den färdigutvecklade Looftlightern snabb, elegant och säker; med hjälp av en koncentrerad stråle het luft tänder Looftlighter grillen på 60 sekunder utan att en enda droppe tändvätska behövs. Och inom 3-4 minuter går det att få kolen grillklar, istället för som normalt 30-40 minuter. Dessutom kan den tända öppna spisar och den har en inbyggd ölöppnare i upphängningsanordningen! Vad mer kan krävas för att uppnå en massiv och omedelbar framgång?

Bra kontakter gör det lättare
"Som av en slump arbetade min mamma på Uppfinnareföreningen", fortsätter Richard, "och vi gick dit och fikade med Margaretha Andersson som tyckte tändaren var en genial idé". De var villiga att stödja projektet med villkoret att Richard satsade 100% på uppfinningen. Inget regisserande, med andra ord. Men tiden var ännu inte mogen. Två år senare träffade Richard Peter Rothschild, en entreprenör på Lidingö (döttrarna gick i samma klass), och när han frågade vad Peter sysslade med så visade det sig att han var duktig på att starta företag; han hade tidigt haft ett företag som importerade ekologisk frukt. Det "råkade" gå bra, som han uttryckte det. Sedan sålde han det och startade ett nytt, som också "råkade" gå bra, som han sedan sålde... Förutom att vara entreprenöriellt lagd var Peter också väldigt trevlig och ödmjuk. "Innan hade jag väl haft vattentäta skott mellan teatervärlden och affärsvärlden men kanske insåg jag då att företagande också kan vara en skapande verksamhet". Peter som är VD på BioGaia (vilka arbetar med functional food) föreslog att Richard skulle träffa industri-designfirman Propeller (som arbetar med Volvo, SAAB, Ericsson, Microsoft mm). Även de visade sig vara både trevliga och entusiastiska, plus att de var villiga att arbeta på royaltybasis. Med lite hjälp från Uppfinnareföreningen, Almi, Peter och hans kompanjoner och lite privat kapital startades Looft Industries AB 2005.

Ett kinesiskt äventyr
Förutom Richard blev även Peter Rothschild delägare i Looft Industries och Peter tog dessutom med sig två kompanjoner in i bolaget; Jan Annwall och den amerikanske affärsmannen David Dangoor. Delägarna hade sedan tidigare bra kontakter i Kina, som bekant är hela världens verkstad idag. Men Richard överraskade alla (och kanske sig själv) med att vilja ordna allt själv. "En sak jag bär med mig från mitt liv som regissör är en rad från Ibsens Peer Gynt; Den aningslöse faller oftast i den ondes fälla", säger Richard, "så innan jag åkte till Kina förberedde jag mig därför ordentligt, bland annat genom att fråga folk från IKEA och H&M om råd och tips. Jag förstod att det viktigaste var att vara på plats, att det inte gick att sitta i Sverige och försöka fjärrstyra projektet. Det gäller också att a